Fő tartalom

Fő tartalom

Külföldi károkozó esetén mi a teendőm, hova jelenthetem a káromat?

Amennyiben magyar gépjárműben külföldi forgalmi rendszámú gépjármű okoz kárt, fontos, hogy a baleset részesei a felelősség kérdésében és a baleset körülményeiben megegyezzenek. Amennyiben ez teljesül és egyéb indok alapján sem szükséges rendőrt hívni (pl. személyi sérülés nem történt) a részes felek az Európai Baleseti Bejelentő nyomtatvány ("kék-sárga" formula) kitöltésével kölcsönösen közöljék egymással adataikat és rögzítsék a baleset körülményeit, a felelősség kérdését.

Minden egyéb esetben érdemes rendőrt hívni, hogy a felelősség kérdése és a baleset részletei megfelelően rögzítésre kerüljenek.

Ilyen esetben kártérítési igényünket a külföldi gépjármű felelősségbiztosítójának magyar képviselőjével, az úgynevezett levelezővel szemben érvényesíthetjük. Amennyiben a levelező ismert, a kárbejelentést ennél a társaságnál tegyék meg.

Amennyiben a fenti listában a "Levelezőpartner" mezőnél a "MABISZ" szó szerepel, abban az esetben saját biztosítójánál szívességi kárként tudja rögzíteni a káreseményt.