Fő tartalom

Fő tartalom

Zöldkártya igénylés

Mi az a zöldkártya?

A zöldkártya felmutatásával igazolja a gépjármű üzembentartója  a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetet a Zöldkártya Rendszer tagországaiban. A zöldkártya nemzetközileg egységes dokumentum, melyet minden tagország nemzeti irodája (vagy annak felhatalmazásával tagbiztosítója) az ENSZ-EGB fentebb említett bizottsága által jóváhagyott szöveggel és formátumban ad ki az adott ország nyelvén kívül angol nyelven is

Melyik országokban kérhetik a zöldkártyát?

Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, valamint Svájcban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjárművön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezőben lévő "H" országjel tanúsítja.

Minden esetben kötelező kiváltani a zöldkártyát az alább felsorolt országokba gépjárművel történő utazáskor: Azerbajdzsán, Belarusz Köztársaság (Fehérororszország), Irán, Izrael, Marokkó, Moldova, Montenegro, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

Az országok listája táblázatban itt található (letölthető PDF formátum)

Ki állítja ki a zöldkártyát?

A Zöldkártya Egyezmény értelmében a kötelező biztosításra szerződött biztosító állítják ki a Biztosított számára a nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolványt.

 

FONTOS! Ha Önnek a Genertelnél van a kötelező biztosítása, legalább 10 munkanappal az utazás előtt igényelje meg a zöldkártyát, hogy idejében kipostázhassuk!

 

Zöldkártya igénylése itt >>

 

Meddig érvényes a Zöldkártya?

A díjfizetettség dátumát követő 60. napig, de az időszak végére történő felmondás esetén legfeljebb a biztosítási évfordulóig érvényes.